Blog
Sportdrank op de fiets: wat moet je drinken?
Om goed te kunnen fietsen, moet je energie hebben. De meeste mensen weten dat wel. Energie kun je halen uit voeding, maar drinken is minstens zo belangrijk. De allergrootste valkuil is te weinig drinken. Soms drinken wielrenners weinig omdat ze geen dorst hebben. Maar ook al voel je geen dorst, je hebt toch vocht nodig. Wist je namelijk dat als je 2% vocht verliest, je prestaties met wel 20% kunnen dalen? Genoeg drinken is dus van groot belang. Als vuistregel gaat het, bij 'normaal' weer, om een halve liter per anderhalf uur. Iets meer mag natuurlijk ook!
Hydrateren, hydrateren
Hydrateren is dus erg belangrijk. En als je een rustig tochtje maakt, kan water in principe voldoende zijn. Maar bij langere tochten, erg warm weer of zware trainingen heb je wat meer nodig om je energie en mineralen op peil te houden. In dat geval is sportdrank een goed middel om je energie en mineralen aan te vullen.
Koolhydraten aanvullen
Met een normaal voedingspatroon heb je een glucosevoorraad om tot anderhalf uur intensief te sporten. Het lichaam haalt glucose uit koolhydraten. Zijn de omstandigheden zwaarder of train je langer, dan wil je dus koolhydraten aanvullen. Vul deze bij voorkeur vloeibaar aan. Door je koolhydraten te drinken komen ze namelijk veel sneller in je bloed. Sportdranken zijn hier zeer geschikt voor.
Soorten sportdranken
Er zijn drie soorten sportdrank: isotoon, hypertoon en hypotoon. In ieder van die dranken zitten suikers en mineralen. Isotone dranken hebben evenveel suikers en mineralen als ons bloed van nature heeft, hypertone dranken hebben meer suikers en mineralen en hypotone dranken hebben er minder van. Iedere soort drank is voor een andere situatie geschikt.
Wat drink je op welk moment?
Voorafgaand aan je training of tocht of vlak erna kun je voor een hypertone drank kiezen, hierdoor vul je goed je glucosevoorraad aan. Drink dit bij voorkeur niet tijdens je rit, want dit drankje is voor je lichaam iets moeilijker te verteren. Dat kan resulteren in maagkrampen wanneer je op de fiets zit. Tijdens je rit zijn isotone dranken ideaal om je vochtgehalte en mineralen op peil te houden. Fiets je nu echt in zware omstandigheden waardoor je erg veel zweet, dan raad ik je de hypotone drank aan. Door de lagere waardes in deze drank kan je lichaam erg snel vocht opnemen.
Fietstip!
Welke producten kun je nu gebruiken om goed te presteren? Water is natuurlijk altijd handig om mee te nemen, en overal te verkrijgen. Maar voeg er eens Isonam Energy aan toe van Namedsport. Dan heb je naast een lekker citroensmaakje ook die nodige extra mineralen. Deze drank ondersteunt je spierfunctie en is een goede dorstlesser. Na je training je eiwitten aanvullen? Dat kan met een drank. Maar als je trek hebt, is een proteïnereep een aanrader. De repen zijn er in allerlei smaken, dus voor ieder wat wils.
De fiets op!
Fietsen zit in ons bloed: van jongs af aan stroomt de 'fietsolie' al door onze aderen. En die passie brengen wij graag op iedereen over! Wij zijn er niet om jou een nieuwe fiets aan te smeren, maar om jou toffe kilometers te laten rijden. Op een fiets waar je zó mee weg rijdt, en in een outfit die jou op het lijf geschreven is, gemaakt van materiaal dat je niet in de steek laakt. Met het juiste advies over voeding, banden, kleding én je fiets natuurlijk helpen we je graag op weg. Graag nodigen we je uit om al je toffe fietsverhalen met ons te delen in onze fietsenwinkel in Schijndel, waar de koffie en de Brabantse gezelligheid al voor je klaarstaan. Mocht je een (fiets)tochtje naar Brabant nou een te grote uitdaging vinden, dan kun je ook je fietshart ophalen in de webwinkel. En nu hop: die fiets op!
Fietsexpert Ronald Mutsaars