Blog
Het bevrijdende gevoel dat wielrennen je kan geven.
Wielrennen: de wind in je haren, langzaam de berg op, vol snelheid en voldoening de berg weer af, de zon op je gezicht, alleen of in gezelschap. Wielrennen kan een bevrijdend gevoel geven en het is ook nog eens goed voor je gezondheid! Inmiddels worden de dagen weer langer en staat het voorjaar weer voor de deur. Voor veel wielrenners betekent dit het begin van het nieuwe fietsseizoen! Wil jij ook die gezonde blos op je wangen na een tocht op de fiets? Lees dan snel verder wat wielrennen voor jou kan betekenen.
Allereerst: een stukje geschiedenis
Je herkent ze vast nog wel: de foto's uit de geschiedenisboeken waarop fietsen zijn afgebeeld met twee wielen zonder trappers: de loopfiets. Deze fiets stamt uit 1820. Toen de fietsen verder werden ontwikkeld, werden hier een ketting en trappers aan toegevoegd. In 1890 werd de eerste luchtband op de fiets gezet. Inmiddels zijn er allerlei soorten fietsen te verkrijgen en is in Nederland de fiets niet meer uit het straatbeeld weg te denken en Nederlanders stappen massaal weer op de racefiets zodra het zonnetje begint te schijnen. Benieuwd waarom?
Stap op en ga erop uit!
Het klinkt zo simpel: koop een racefiets, een setje fietskleding, stap op je fiets, ga erop uit, en geniet! En zo simpel is het eigenlijk ook. Wanneer je goed geïnformeerd wordt over het aanschaffen van de juiste racefiets, krijg je hier zoveel plezier voor terug. Ik zet de voordelen van wielrennen even op een rijtje:
- Het is een sport waarbij de kans op blessures vrij klein is.
- Fietsen zorgt voor een bepaald gevoel van vrijheid: je kunt gaan en staan waar je maar wilt!
- Je kunt wielrennen alleen doen, maar ook in gezelschap.
- Je bent lekker buiten, en dat is extra gezond!
- Je legt gemakkelijker lange afstanden af dan met hardlopen of wandelen.
- Je hebt minder kans op hartklachten: regelmatig fietsen laat de kans op een hartaanval afnemen met maar liefst 50%.
Beginnen met fietsen
Wanneer het bij jou nu ook begint te kriebelen om te beginnen met fietsen, dan zijn er een paar dingen die je in kaart moet brengen. Allereerst is het belangrijk om te achterhalen wat voor soort fietser je denkt te zijn. Wil je lange tochten gaan maken? Wil je wedstrijden gaan fietsen? Ga je fietsen in de bergen? Of gebruik je de racefiets voor het woon-werkverkeer? Er zit nogal een verschil in of je 20.000 kilometer of 5000 kilometer per jaar gaat fietsen. Wanneer we jouw behoeften in kaart hebben gebracht, kunnen we een racefiets uitzoeken die goed bij jou past.
Verschillende prijsklassen
Ook niet onbelangrijk: wat wil je uitgeven aan je fiets? Je hebt al een prima instapmodel rond de € 750,-. Een fiets is even een investering, maar het is een eenmalige aanschaf en een fiets gaat jarenlang mee. We hebben leuke fietsen waar de beginnende fietser veel plezier aan kan beleven. Wist je dat bij een racefiets het frame ook van belang is? Hier zitten alle onderdelen van de fiets aan vast. Er bestaan frames van verschillende materialen. Denk aan titanium, carbon of aluminium. Zorg er wel voor dat de kwaliteit van jouw fiets in verhouding blijft. Wanneer je een duur frame koopt, waar je vervolgens goedkopere wielen onder zet, valt de kwaliteit van het frame in het niet bij de rest van de onderdelen. Zorg dus dat je behoeftes corresponderen met je uiteindelijke fiets, dan kan er niets misgaan!
Clinics op aanvraag
Wat veel mensen niet weten, is dat er bij wielrennen ook techniek komt kijken. Er zijn bepaalde bewegingen die je moet weten en kennen. Denk hierbij aan de momenten waarop je op je pedalen moet staan, en wanneer je dat juist niet moet doen. Het is verder van belang dat je stil blijft zitten op de fiets, en dat je je pedalen ook omhoog moet duwen, en niet alleen omlaag. Omdat je vastzit met je benen, gebruik je heel andere spiergroepen en hierbij komen andere technieken kijken. Voor alle technische vragen kun je bij mij terecht. We organiseren ook speciale vrouwenavonden bij Mutsaars Bikes!
Fietstip!
Stap je voor het eerst op de racefiets? Mijn tip aan jou is om een fietsbroek aan te schaffen. Dit is een elastische fietsbroek met een hoogwaardige zeem. Wanneer je een goed passende fietsbroek aan hebt, voorkom je klachten als een geïrriteerde huid, schuurplekken en zadelpijn. Daarnaast is het van belang dat de broek warmte- en vochtregulerend is.
- Fietsexpert Ronald Mutsaars